Katonai hagyományok

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely célja a magyar hadtörténelem bemutatása 1848-tól napjaink. Ebben a küldetésben kiemelt szerepet játszanak azok a hagyományőrzők, akik életre keltik a KEMPP által bemutatott korszakokat azzal, hogy az Emlékpark rendezvényein korhű egyenruhában és felszereléssel állnak a látogatók szolgálatára.

 

Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség

Az 1991-ben alakult szervezet fő célkitűzése a magyar katonai hagyományok ápolása, ezzel a magyarságtudat, a hazaszeretet, és nemzeti értékeink megbecsülésének erősítése. A Szövetség munkájával hozzájárul a honvédelmi neveléshez, a kulturális értékmentéshez, és az értékek átadásához a jelen, illetve a jövő nemzedékének. Tevékenységünkben szerepet kap a lovasság, a gyalogság, és a tüzérség.

A huszárság az ország legrangosabb fegyverneme volt. Magyar legényt aligha érhetett nagyobb dicsőség, minthogy huszárnak sorozták. S mi, a kései unokák ma büszkén és féltett kincsként őrzünk egy-egy elhomályosult, megsárgult fényképet, amelyen huszár öregapánk feszít nyalka mundérjában, kifent bajuszával.

Az 1997-ben alakult, 10-es Fehérvári Huszárok Egyesülete célul tűzte ki maga elé a huszárság történelmi és kulturális értékeinek bemutatását, úgy szűkebb pátriájában, mind nemzetközi szinten.

Tevékenységével igyekszik bekapcsolódni a magyarság értékmegőrző és értékteremtő anyagi-szellemi építkezésébe.

 

Magyar királyi "Szent István" 3. honvéd gyalogezred Hagyományőrző Egyesület

Az Egyesület a Székesfehérváron és Tatán diszlokáló, Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezrednek állít emléket és ápolja a katonaelődök emlékét.

A 3. gyalogezred, ezen a néven 1922-től létezett, Székesfehérvár, Tata városokban állomásozó alakulatokkal. Jogelődje a császári és királyi székesfehérvári 69-es „Hindenburg”, valamint a 17-es magyar királyi gyalogezred volt.

Az egyesület különböző honvédelmi rendezvényeken képviselteti magát katonai hagyományőrző bemutatókkal (harci bemutató, korabeli technika és fegyverbemutató), és megemlékezéseken díszelgő feladatok ellátásban való részvétellel. 

 

Magyar Néphadsereg hagyományőrzői

A Magyar Néphadsereg korszakát 1950-1990 között bemutató hagyományőrzők a korszak járműveivel, kézifegyvereivel és a tábori élet eszközeivel jelennek meg a rendezvényen. 

 

Magyar Ejtőernyős-Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör

Céljuk a Magyar Néphadsereg, majd Magyar Honvédség felderítő, ejtőernyős, csapatfelderítő, illetve mélységi felderítő katonáinak bemutatása. Dinamikus bemutatójukon egy izgalmas rajtaütést láthatnak az érdeklődők. Statikus kiállításukon kézzel fogható közelségbe kerül a magyar különleges alakulatok egykori felszerelése, fegyverzete veteránok és szakértők kalauzolásával.

A KEMPP sorkatonaságot bemutató kiállítóhelyén többet is megtudhatnak a felderítők történetéről.

- Magyar Királyi Kardforgatók Rendje

A Rend a " régi, jó magyar vitézeknek " korszaktól függetlenül állít emléket a. X – XVII. sz. harci eszközeinek/hidegfegyvereinek harcászatának bemutatásával

- I. András Király Lovagrend

Az Árpád-házi királyok, azon belül I. András király korával foglalkoznak, de néhány fegyverük, ruházatuk már a késői középkort (XV-XVI. század) idézi

 

- vissza -

 

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.