Elindult a Hazafiság Iskolája kilencedik tanéve

Az első iskolai becsengetést követően nem is sokat kellett várni az első lehetőségre, hogy a Hazafiság Iskolája tanéve is elindulhasson.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete által 2011-ben életre hívott pedagógiai program előző nyolc tanéve sikere várakozással töltötte el a szervezőket a most induló, kilencedik tanévvel kapcsolatban.

Az első iskolai becsengetést követően nem is sokat kellett várni az első lehetőségre, sőt lehetőségekre, hogy a Hazafiság Iskolája tanéve is elindulhasson, hiszen szeptember 5-én Lajoskomáromban, 9-én pedig a Katonai Emlékparkban is a pedagógiai programban résztvevő tanulók sorakoztak fel.

Szeptember 5-én, a Fejér Megyei Kormányhivatal támogatásával és a Fejér Megyei Védelmi Bizottság szervezésében Lajoskomáromban, a Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola felső tagozatos tanulói részvételével került megrendezésre a program, melynek keretében a diákok megismerkedhettek az 1848/49-es szabadságharc gyalogos harcalaki mozzanataival, a fegyverek történetével, a legmagyarabb fegyvernemmel: a huszársággal, a nagy háború lövészárokharcaival, valamint a nemzetközi békefenntartással, illetve egy hadtörténelmi vetélkedő részesei is lehettek.

  

A délelőtti foglalkozásokat követően egy közös bemutatóra került sor, melyet megtekintett Dr. Simon László kormánymegbízott úr, excellenciás Spányi Antal megyéspüspök úr, Török Szabolcs tankerületi igazgató úr, Pirtyák Zsolt polgármester úr, valamint Dr. Karsai Béla úr, a HTBK székesfehérvári elnöke is. A bemutató során a diákok korhű ruhában, fapuskával a kézben, fegyelmezetten és látványosan jelenítették meg a 171 évvel ezelőtti, a hazánk védelméért fegyvert ragadott honvédek és nemzetőrök alaki mozdulatait. A bemutató szuronyrohammal, majd pedig a vendégek előtti felsorakozással és fegyveres tiszteletadással zárult. A harcalaki bemutatót követően Dr. Simon László kormánymegbízott úr elmondta, hogy jó érzés volt látni, hogy a Fejér Megyei Védelmi Bizottság kezdeményezése milyen kimagasló eredményt hozott, melynek alapját a HTBK lelkes szakmai tevékenysége és az iskola vezetése, pedagógusai és tanulói példaértékű hozzáállása biztosította.

 

Néhány nappal később, szeptember 9-én pedig már a Katonai Emlékparkba érkezett közel kétszáz diák annak érdekében, hogy részt vehessenek a programban, illetve, hogy hivatalosan is megkezdődjön a Hazafiság Iskolája kilencedik tanéve. Bár a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola tanulói részvételével megtartott programot nem fogadta kegyeibe az időjárás, s a szakadó eső miatt a hivatalos, ünnepélyes tanévnyitó elmaradt, de a tanulók hadtörténelem iránti érdeklődése, a foglalkozások során tanúsított figyelmük és fegyelmük, aktivitásuk és lelkesedésük mégis ünnepélyessé és méltóvá tette a Hazafiság Iskolája kilencedik tanéve első rendezvényét a Katonai Emlékparkban.

  - vissza -

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.