ÖSSZEFOGÁS A HAZAFIAS ÉS HONVÉDELMI NEVELÉSÉRT

„A hazaszeretet csak látszólag a felnőttek ügye”

2019-05-11

forrás: http://honvedelmisport.hu

A Magyar Honvédség születésének és dicső küzdelmeinek 170. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezésre, rendhagyó történelem- és testnevelés órára került sor 2019. május 11-én, Pákozdon, a Katonai Emlékparkban.

A rendezvény megnyitóján Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: a hazaszeretet csak látszólag a felnőttek ügye, hiszen a jövőért vállalt feladatok, gyermekeink, értékeink és közös kulturális kincseink miatt fontosak.

A KEMP, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Honvédelmi Sportszövetség által közösen szervezett rendezvényen, Pákozdon, a Katonai Emlékparban a régió pedagógusai és diákjai találkoztak. „Írjuk bele együtt a szívünkbe a hazaszeretet törvényét! A mai napon játszani és versenyezni fogtok, de az eredménytől függetlenül, erősebbek és nyertesek lesztek, hiszen minden küzdelem az életben való helytállást segíti. A képességek gyarapításával és összefogással pedig a hazánkért még békeidőben is sokkal többet tehetünk” – hangzott el a versenyek megnyitóján.

A ragyogó időben megtartott eseményen részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Pálfi Erika, az EMMI köznevelési tartalomfejlesztési főosztályvezetője, Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete elnöke, és Dr. Nébald György, olimpiai bajnok vívó, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke. Színpadra lépett a Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző Tolcsvay Béla és Farkas Bertalan az első magyar űrhajós.

Az Iskolák Csatája során számos játékos és ügyességi feladatokban öt iskola diákjai vetélkedtek. A versenyt a Váli Vajda János Általános Iskola csapata nyerte, amelynek tanulói a 170. évfordulóra kultúrműsort adtak. Az emlékhelyre látogatók módszertani bemutató foglalkozások, és múzeumpedagógiai foglalkozások keretén belül nyerhettek bepillantást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc küzdelmeinek hadművészetébe is.

A régió tanári állományának részére Dr. Simicskó István, Dr. Görög István a KEMPP ügyvezetője és Török Szabolcs székesfehérvári tankerületi igazgató társaságában tájékoztatót tartott a történelem és testnevelés tantárgyak oktatásának szerepéről, lehetőségeiről a hazafias és honvédelmi nevelésben.

Dr. Simicskó István arról is szólt: „Mai világunkban felerősödtek a globalizációs folyamatok, ezért nehezebb kihívás, feladat megőrizni azokat az értékeket, amelyeket szüleink, nagyszüleink hagytak ránk. Fontos, hogy gyermekeink egészséges identitástudattal, nemzettudattal, értékekkel rendelkezzenek ebben a globalizált világban. Sok látható és láthatatlan veszély leselkedik gyermekeinkre, ezért minél inkább fel kell vérteznünk őket lelki, szellemi, erkölcsi és fizikai értelemben is. Az iskolai nevelésre is koncentrálnunk kell, hiszen ez sok mindent eldönt. Számítunk a pedagógusokra, hogy az adott közismereti tantárgyakon belül a nemzeti közösséghez tartozás érzését, és ha kell, az aktív vállalást motiválják, segítsék.  A cél, hogy a magyar fiatalok szeressék a hazájukat és békeidőben is készek legyenek tenni érte.”

Az ISKOLÁK CSATÁJA "Örök ranglista" állása 2019.május 11.-én:

I.helyezett

Lajoskomárom

2741 pont

II. helyezett

Baracs

2621 pont

III. helyezett

Pákozd

2600 pont

IV. helyezett

Zichyújfalu

2512 pont

V. helyezett

Szfv. Kossuth isk.

2459 pont

V.helyezett

Vál

2459 pont

VI.helyezett

Mór

2421 pont

VII.helyezett

Felcsút

2391 pont

VIII. helyezett

Csór

2389 pont

IX. helyezett

Budapest (Újbuda Grosics)

2275 pont

X. helyezett

Csákvár

2219 pont

XI. helyezett

Iváncsa

2194 pont

 

 

 

  - vissza -

Please publish modules in offcanvas position.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.